Raktártechnika

Soros állványzat

A soros rendszerű raklapos állványzatoknál bármelyik áruhoz azonnal hozzáférhet. Érvényesülhet a FIFO-elv, de a be- ill. a kitárolás sorrendje szabadon variálható. Viszonylag nagy anyagforgás estén is kényelmesen használható rendszer. A rendszer bármilyen targoncával kiszolgálható. Általában a soros raklapos rendszerek önmagukat merevítik a áthidaló párok segítségével, de amennyiben a statikai számítások alapján szükséges, úgy tartalmazhatnak további plusz merevítő elemeket. A rendszer rugalmasan alakítható egy-egy adott épület adottságaihoz, sajátosságaihoz, továbbá a tárolási szintek is viszonylag egyszerűen módosíthatóak. A rnedszerek tartalmazhatnak további kiegészítőket:
Túltolásgátló (segítí a targoncakezelőt a helyes tárolási pozíció eléréséhez)
Hátfalrács (biztonsági kiegészítő pl. megbontott rakodólapokról az eseleges lehullás esetére)
Mélységi összekötő elemek (félraklap vagy egyedi méretű paletták tárolásához)


Dupla soros állványzat

Amennyiben az kereteket duplán építjük egymás mellé ezáltal csökkentve a folyosók számát növelhetjük a rendelkezésre álló terület kihasználtságát. Ez egy speciális gépet igényel mely képes a villa kitolására, biztosítva ezzel a hátsó rakatok elérését. Ezzel veszítünk az elérésből, mivel a hátsó rakat előtt az előtte lévőt ki kell tárolni.


Szűkfolyosós állványzat

A soros állványzat egy fajtája mely, mint a nevében is szerepel, szűk folyosókat tartalmaz, amelyben egy forgatható villás targonca közlekedik. Ez mind a folyosó bal oldaláról, mind pedig a folyosó jobb oldaláról tud ki-, ill. betárolást végezni. A rendszer előnye, hogy ugyanazon alapterületen több áru tárolható és nem veszítünk a rendszer azon tulajdonságából, hogy minden egyes raklaphoz külön-külön hozzáférünk. Itt is érvényes (mint a soros állványzatnál) a könnyű tároló szintmódosítás..


Polcos állványrendszerek

A polcos állványrendszerek hatékony megoldást kínálnak a raktározási feladatokra, emellett utólag is bármikor bővíthetők egyszintesről többszintes, galériás rendszerré.
A mezőterhelés mértékétől függően különböző lábprofil kialakítások állnak rendelkezésre akár csavarmentesen kapcsolódó elemekkel. Nagy cikkelem választékú, kisméretű termékek tárolására ideális megoldás az egy, vagy többemeletes tárolás polcos állványzatban. A FIFO elv itt is maximálisan érvényesül. A polcos állványrendszerek – melyek akár több szintesek is lehetnek – előnye a nagy helykihasználás és a nagyszámú kiegészítők, továbbá a könnyű variálhatóság. Könnyen kapcsolhatóak egyéb görgős vagy szállítószalagos rendszerekhez.


Karos állványzat

A karos állványok speciális anyagok egyedi gyártású termékek (pl. szálanyagok, fa anyagok) tárolására kiválóan alkalmazható. Érvényesül a FIFO elv, mert bármelyik rakathoz bármikor hozzáférünk.
A csövek, profilok vagy hosszú, terjedelmes anyagok előkészítésénél és tárolásánál a raktári rendszer gyors illeszthetősége olyan előny, amely kifizetődik a mindennapos használat során.
Mind kézi mind gépi rakodással kiszolgálható. Szinte bármilyen hosszúságú anyag egyszerűen tárolható rajta.
Létezik egy oldalról és mindkét oldalról rakodható változat. Viszonylag könnyen átépíthető rendszer.


Mobil vagy gördíthető állványok
A gördíthető állványokat mozgatható, gépesített alvázakra szerelik. Ezáltal a rendszer bármely tetszőleges helyén nyitható egy munkafolyosó.
Gördíthető állványokkal munkafolyosókat takaríthatunk meg és nagyobb raktárteret nyerhetünk (akár 90%-kal nagyobb kihasználás a hagyományos állványokkal szemben.) Mégis minden tárolási egység bármikor közvetlenül elérhető. A gördíthető állványok közepes mennyiségű, kis hozzáférési igénnyel bíró áruk különböző cikkeinek tárolására alkalmasak. A gördíthető állványok nagy munkafolyosó szükségletű gépekkel nagy helyigény nélkül is kiszolgálhatóak, mivel egy időben csak egy-egy folyosó szükséges. Az állványsorok vezérlése történhet decentralizáltan az egyes állványsorokról vagy távvezérléssel. A folyosó mindkét oldalán elhelyezett biztonsági fénysorompók vészmegállást váltanak ki, amint valamilyen akadályt észlelnek.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.